Osuustoimintayritykset reagoivat Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan – liiketoiminnoista Venäjällä luovutaan, vienti ja yhteistyö lopetetaan, Ukrainalle rahalahjoituksia

Usea Pellervon jäsenyhteisö on ryhtynyt jyrkkiin toimiin Ukrainan tapahtumien seurauksena: Valio lopettaa viennin Suomesta Venäjälle. SOK luopuu liiketoiminnoista ja myös Metsä Groupin Venäjän toiminta ajetaan alas toistaiseksi. Tradekan Restel luopuu liiketoiminnastaan Helsinki- eli aiemmalla Hartwall Arenalla.

Kaikki S-ryhmän alueosuuskaupat ovat lahjoittaneet 10 euroa jokaista työntekijäänsä kohden Punaisen Ristin katastrofiapuun. Tradeka on lahjoittanut sinne 100 000 € ja LähiTapiola-yhtiöt 300 000 euroa. Myös MetsäGroup on päättänyt saman suuruisesta rahalahjoituksesta. 

"Osuuskunta Tradeka pitää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan järkyttävänä ja Venäjän toimintaa kaikilta osiltaan tuomittavana. Jäsentemme ja asiakkaidemme vahvan ja oikeutetun toivomuksen mukaisesti ilmaisemme oman solidaarisuutemme ukrainalaisille myös liiketoiminnassamme", sanoo osuuskunnan toimitusjohtaja Perttu Puro.

Tähän liittyen Restel Oy on päättänyt aloittaa neuvottelut liiketoiminnasta luopumisesta Hartwall Arenalla. ”Aloitamme neuvottelut sopimuksen päättämisestä ja yt-lain mukaiset muutosneuvottelut välittömästi ja pyrimme irtaantumaan liiketoiminnasta mahdollisimman pian”, sanoo Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman.

Lisäksi markkinointi- ja jakeluyhtiö Lehtipiste Oy on maanantaina ilmoittanut keskeyttäneensä asiakkaidensa toivomuksesta venäläisten kustantajien lehtien jakelun.

Valio tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja toivoo, että tilanne vakautuisi mahdollisimman pian. Valio lopettaa välittömästi tuotteidensa viennin Suomesta Venäjälle kokonaan. Valion Venäjälle suuntautuvan viennin liikevaihto on ollut noin 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi S-ryhmän valikoimista poistuu noin 50 venäläistä alkuperää olevaa tuotetta. Joukossa on elintarvikkeita sekä yksittäisiä urheiluvälineitä, tekstiilejä ja muita tämän kaltaisia käyttötavaroita.

”Se, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu, on järkyttävää ja täysin tuomittavaa. Olemme seuranneet tiiviisti asiakkaidemme reaktiota tapahtuneeseen. Kaikki toivovat keinoja vaikuttaa tilanteeseen jollain tavalla, meille tämä valikoimalinjaus oli yksi sellainen”, päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho toteaa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Osku podkussa -podcastsarjan toinen tuotantokausi julkaistu

Osku podkussa on KSL-opintokeskuksen vuonna 2021 aloittama podcastsarja, jossa keskustellaan osuustoiminnasta. Keskustelut juontaa KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski. Vieraina jaksoissa on vaihtuvia asiantuntijoita ja osuuskunta-aktiiveja. Toisella tuotantokaudella keskustellaan pienosuuskunnista reilun ja kestävän talouden rakentajina.