Osuustoimintayritykset reagoivat Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan – liiketoiminnoista Venäjällä luovutaan, vienti ja yhteistyö lopetetaan, Ukrainalle rahalahjoituksia

Usea Pellervon jäsenyhteisö on ryhtynyt jyrkkiin toimiin Ukrainan tapahtumien seurauksena: Valio lopettaa viennin Suomesta Venäjälle. SOK luopuu liiketoiminnoista ja myös Metsä Groupin Venäjän toiminta ajetaan alas toistaiseksi. Tradekan Restel luopuu liiketoiminnastaan Helsinki- eli aiemmalla Hartwall Arenalla.

Kaikki S-ryhmän alueosuuskaupat ovat lahjoittaneet 10 euroa jokaista työntekijäänsä kohden Punaisen Ristin katastrofiapuun. Tradeka on lahjoittanut sinne 100 000 € ja LähiTapiola-yhtiöt 300 000 euroa. Myös MetsäGroup on päättänyt saman suuruisesta rahalahjoituksesta. 

"Osuuskunta Tradeka pitää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan järkyttävänä ja Venäjän toimintaa kaikilta osiltaan tuomittavana. Jäsentemme ja asiakkaidemme vahvan ja oikeutetun toivomuksen mukaisesti ilmaisemme oman solidaarisuutemme ukrainalaisille myös liiketoiminnassamme", sanoo osuuskunnan toimitusjohtaja Perttu Puro.

Tähän liittyen Restel Oy on päättänyt aloittaa neuvottelut liiketoiminnasta luopumisesta Hartwall Arenalla. ”Aloitamme neuvottelut sopimuksen päättämisestä ja yt-lain mukaiset muutosneuvottelut välittömästi ja pyrimme irtaantumaan liiketoiminnasta mahdollisimman pian”, sanoo Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman.

Lisäksi markkinointi- ja jakeluyhtiö Lehtipiste Oy on maanantaina ilmoittanut keskeyttäneensä asiakkaidensa toivomuksesta venäläisten kustantajien lehtien jakelun.

Valio tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja toivoo, että tilanne vakautuisi mahdollisimman pian. Valio lopettaa välittömästi tuotteidensa viennin Suomesta Venäjälle kokonaan. Valion Venäjälle suuntautuvan viennin liikevaihto on ollut noin 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi S-ryhmän valikoimista poistuu noin 50 venäläistä alkuperää olevaa tuotetta. Joukossa on elintarvikkeita sekä yksittäisiä urheiluvälineitä, tekstiilejä ja muita tämän kaltaisia käyttötavaroita.

”Se, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu, on järkyttävää ja täysin tuomittavaa. Olemme seuranneet tiiviisti asiakkaidemme reaktiota tapahtuneeseen. Kaikki toivovat keinoja vaikuttaa tilanteeseen jollain tavalla, meille tämä valikoimalinjaus oli yksi sellainen”, päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho toteaa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajat osuustoimintaopissa 

"Osuustoiminnalla on sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen ulottuvuus. Sillä on myös hyvin merkittävä - ja vähän päässyt unohtumaan päässyt - rooli myös Suomen historiallisessa kehityksessä. Siksi tästä talousmallista pitäisi kertoa nuorille", totesi aineettoman pääoman professori Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta. 

Arinalta lahjoitukset Lapin ja Oulun yliopistoille

Arinan hallitus on päättänyt osuuskaupan lahjoituksista Lapin yliopiston ja Oulun yliopiston varainhankintaan. Arina lahjoittaa yliopistoille yhteensä 175 000 €, euron asiakasomistajaa kohden. Lahjoituksista Lapin yliopisto saa 50 000 € ja Oulun yliopisto 125 000 €, perustuen Arinan jäsenmäärän maantieteellisen jakaumaan. Yliopistot saavat lahjoituksille valtiolta jopa 2,5-kertaisen vastinrahan, joten lahjoituksilla on merkittävä aluevaikutus.