Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9.2024: Opiskelijaosuustoiminta on yrittäjyyskasvatusta parhaimmillaan
Opiskelijaosuustoiminnalla on keskeinen osa suomalaista yrittäjyyskasvatusta. Suomessa on yli 60 toisella asteella tai korkeakouluissa toimivaa opiskelija- tai oppilaitososuuskuntaa ympäri maata.
Järjestö
Pellervon muutosneuvottelut päättyneet
Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo tiedotti 21.8.2024 aloittavansa neuvottelut järjestön henkilöstön muutostarpeesta tuotannollisista ja taloudellista syistä. Hallitus on kokouksessaan 3.9.2024 päättänyt, että kolme henkilöä irtisanotaan.
Pellervo sopeuttaa toimintaansa
Tiedote 21.8.2024 Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon hallitus päätti kokouksessaan 21.8.2024 aloittaa neuvottelut järjestön henkilöstön muutostarpeesta tuotannollisista ja taloudellista syistä. Neuvottelut koskevat kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä. Neuvottelut voivat johtaa irtisanomisiin, lomautuksiin sekä toimenkuvien ja työsuhteen ehtojen muutoksiin. Henkilöstön vähennystarve alustavan arvion mukaan on enintään kolme henkilötyövuotta. Pellervon taloutta haastaa erityisesti pääkaupunkiseudun toimistotilojen vuokramarkkinoiden tilanne. Pellervolla on
Vuosi 2025 on YK:n julistama osuustoimintavuosi
YK:n yleiskokous julisti heinäkuun kokouksessaan New Yorkissa vuoden 2025 Kansainväliseksi osuustoimintavuodeksi (IYC2025). Vuoden aikana halutaan korostaa osuuskuntien maailmanlaajuista merkitystä ja painottaa, että osuuskuntamalli on tärkeä keino vastata erilaisiin globaaleihin haasteisiin. Lisäksi alleviivataan osuuskuntien merkittävää roolia kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) edistämisessä. YK:n yleiskokous suosittelee päätöslauselmassaan tapoja juhlistaa vuotta ja kannustaa kaikkia jäsenvaltioitaan sekä asiaankuuluvia sidosryhmiä hyödyntämään
Tapahtumat
Pellervon Aamu: Talouden näkymät
PTT:n toimitusjohtaja, ekonomisti Markus Lahtinen keskustelemassa Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokon kanssa talouden tilasta ja tulevaisuusskenaarioista. Ajankohtaiswebinaariin voi osallistua myös lähettämällä oman kysymyksen joko etukäteen tai tilaisuuden aikana.
Maaseutuparlamentin tietoisku: Kuituosuuskunnat maaseudun yrittäjyyden ja työnteon edistäjinä
Tietoisku osuuskunnasta maaseudun asukkaiden työkaluna hankkia alueelleen valokuituverkko. Vetäjänä Pellervon Kari Huhtala.
Pellervon Päivä 2025
Tapahtumapaikkana on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Kulttuurikasarmi. Aiemmin mm. linja-autoasemana toiminut rakennus sijaitsee Simonkadun naapurissa, Kampin kauppakeskusta vastapäätä. Pellervon Päivä huipentaa YK:n kansainvälisen osuustoimintavuoden. Se on tilaisuus, joka kokoaa laajasti yhteen niin suurten kuin pientenkin osuustoiminnallisten yritysten johtoa, hallinnossa toimivia ja sidosryhmien edustajia. Tarjolla on jälleen tutkittua tietoa, puheenaiheita ja sekä otollinen ympäristö tutustua uusiin ihmisiin.
Vastuullisuus
Metsä Groupin uudistava maankäyttö tähtää luonnon tilaa vahvistavaan kulttuurimuutokseen rakennetussa ympäristössä
Metsä Group on asettanut tavoitteekseen luonnon tilan vahvistamisen toiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. Nyt laaditut uudistavan maankäytön periaatteet ohjaavat suunnitelmien toteuttamista rakennetussa ympäristössä. Uudistavan maankäytön pilottivaihe käynnistyi viime vuonna Kemissä. Villi vyöhyke ry:n kanssa laaditut periaatteet ohjaavat biodiversiteettisuunnitelmien toteuttamista kaikilla Metsä Groupin 25 tehdaspaikkakunnalla lähivuosien aikana.
Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta
Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä – mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä – mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.
OP Ryhmä ja WWF aloittavat yhteistyön luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi
Kolmivuotinen laaja yhteistyö WWF:n kanssa on osa OP Ryhmän luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen tähtäävää vastuullisuustyötä. Suomen suurimpana finanssialan toimijana OP nåäkee tärkeäksi panostaa oman ja asiakkaidensa työn lisäksi yhteistyöhön kolmannen sektorin kanssa.
Blogit
Onko euro ainoa arvo sote-palveluissa?
Hyvinvointialueet ovat tilanteessa, jossa hoitojonot pitenevät, henkilökunnan saatavuus heikkenee ja rahoituksen alijäämät kasvavat. Näiden akuuttien ja kroonistuneiden ongelmien ratkaiseminen vaatii enemmän kuin pelkkää taloudellista tasapainoilua. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elintärkeitä, aina ennaltaehkäisevästä työstä hengenpelastukseen. Siksi on syytä kysyä: onko raha ainoa arvo, jolla näitä ongelmia ratkotaan?
Kesä-Suomen infra nojaa yhteisomistajuuteen
Kesä on aktiivista aikaa eri puolilla Suomea, ja se tuo esiin monia maaseudun yhteisöllisyyden piirteitä. Monet palvelut, kuten juokseva vesi, laajakaista ja tiet, ovat eri lailla yhteisön omistamia ja ylläpitämiä kuin kaupungeissa.
Yritysten rooli järjestöjen ja tapahtumien kumppanina kasvaa
Vapaaehtoissektorin ja yritysten välinen suhde on muutoksessa. Monet sote-sektorin, kulttuurialan ja urheilutoiminnan toimijat ovat perinteisesti olleet riippuvaisia julkisesta rahoituksesta. Valtion ja kuntien talouden säästöt vaikuttavat näiden toimijoiden toimintaan merkittävästi.
Videot
Omistajan tahto hallitustyöskentelyssä – Pellervon Aamu -tallenne (46 min)
Tallenne 5.6. pidetystä webinaarista. Miten jäsenomisteisen yrityksen hallinnossa toimiminen eroaa muista yrityksistä? Miten hallituksissa kuullaan omistajan ääntä, miten sen kuulemista voisi kehittää?
Osuuskunnan säännöt -webinaaritallenne (57 min)
Mitä osuuskunnan säännöissä tulee ottaa huomioon? Miksi niiden laatimiseen kannattaa käyttää reilusti aikaa ja ajatusta? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastasi 23.5. pidetyssä webinaarissa Pellervon lakiasianjohtaja Anne Ekonoja.
Tallenne: Jäsensopimus osuuskunnassa – Perustaisinko osuuskunnan? -webinaari (kesto 1 h)
Tallenne 15.4. järjestetystä webinaarista. Mitä perustettavan osuuskunnan jäsensopimuksessa tulee ottaa huomioon? PI-johtamiskoulun toimitusjohtaja OTM Pauli Keränen kertoo mitä on hyvä käsitellä jäsensopimuksessa.