Ilkka Uusitalo ennustaa kotieläintuotannolle kustannuskriisiä

Osuuskunnilla menee tällä hetkellä pääsääntöisesti hyvin. Yritysmuoto on käytössä laajasti hyvin monenlaisilla toimialoilla, mutta Osuustoimintakeskus Pellervon 30. syyskuuta pidetyssä vuosikokouksessa nousi tällä kertaa vahvasti esiin huoli kotieläintuottajien tilanteesta: Valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo totesi puheessaan, että näin suuria huolia ei tuottajien keskuudessa ole koettu vuosikausiin.

”Viljasadon määrä Suomessa oli kenties alhaisin koko EU-aikana, mikä on johtanut viljan ja sitä kautta rehun voimakkaaseen hinnannousuun,” kertoi Uusitalo.

Akuutein tilanne on sikasektorilla, mutta kustannusten nousu on dramaattista myös muilla tuotantoaloilla. Neuvokkuutta tarvitaan, jotta suomalainen alkutuotanto pärjää vaikeiden aikojen yli. Osuustoiminta on yhteistyötä, joka toivottavasti auttaa tässäkin haastavassa tilanteessa yksittäistä yrittäjää.

Aluevaaleissa pitäisi puhua osuustoiminnasta

Ilkka Uusitalo muistutti vuosikokouksen osanottajia myös tammikuussa koittavista Suomen ensimmäisistä aluevaaleista, joissa valitaan henkilöt päättämään sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista. Kaikilla näillä aloilla on jo osuustoiminnallista palvelutuotantoa, jopa ensihoidossa. Osuustoiminnan arvopohja on yhteensopiva ihmisläheisen ja inhimillisen palvelun tuottamiseen.

”Siitä, kuinka osuuskuntamallilla voimme kehittää suomalaista yhteiskuntaa, tehtiin viime vuonnakin paljon avauksia. Yhteiskunnallisesti mittavinta saattoi olla asunto-osuuskuntamallin kehittäminen ja liikkeelle lähtö.”

”Toinen ehdokas tälle sijalle on dataosuuskunta-ajattelu: datan hallinta ratkaisee ja käyttäjäomisteisen yrityksen kautta avainresurssi on omissa käsissä,” Uusitalo sanoi.

Hän muistutti myös, että alustatalousosuuskunnat tulevat muodossa tai toisessa. Osuustoiminta löytää isoja asioita yhteiseksi hyväksi.

Jaa artikkeli

Lue myös

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Salok Osk Pellervon jäseneksi

Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n hallitus hyväksyi 8. kesäkuuta talotekniikan ja teollisuuden asennus- ja huoltotoiminnan yritysten hankintaosuuskunnan Salok Osk:n yhdistyksen jäseneksi. Salokilla on yli 40 jäsenyritystä.