Lausunto ehdotuksesta finanssialan asiakasbonusten verotuskäytänteiden uudistamiseksi

Kiitämme mahdollisuudesta lausua hallituksen esitysluonnokseen sisältyvästä ehdotuksesta finanssialan asiakasbonusten verotuskäytänteiden uudistamiseksi. Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo ry (jäljempänä Pellervo) on suomalaisen osuustoiminnan ja osuuskuntien yhteistyö- ja edunvalvontajärjestö.

Pellervo edustaa laajasti suomalaista osuustoimintakenttää kaikilta toimialoilta. Pellervon jäseninä on yli puolet osuuspankeista ja osuuskaupoista, merkittävimmät keskinäiset vakuutusyhtiöt, valtaosa maa- ja metsätalousosuuskunnista, infraosuuskuntia sekä pieniä osuuskuntia edustavia jäsenorganisaatioita.

Osuustoiminta on merkittävä osa suomalaista ja eurooppalaista yhteiskuntaa ja elinkeinoelämää. Suomalaiset osuustoimintayritykset työllistävät yli 100 000 ihmistä, niiden yhteenlaskettu liikevaihto on lähes 38 miljardia euroa, ja vaikka vain 1 prosentti yrityksistä on osuuskuntia, ne maksavat 9 % yritysveroista. Suomalaisista aikuisista 90 prosenttia on jäsenenä jossain osuuskunnassa. (Luvut vuoden 2022 tilastoista)

Lausuntonamme esitämme kunnioittavasti seuraavaa:

Osuuskunnan tarkoitus on jäsenen talouden tukemiseksi tuottaa jäsenilleen jäsenen tarvitsemia palveluita ja tuotteita mahdollisimman kustannustehokkaalla tavalla ja kannattavuus säilyttäen. Toisin kuin osakeyhtiöiden, osuuskunnan tarkoitus ei ole tuottaa mahdollisimman suurta voittoa. Osuuskunnan tavoitteena ei ole paras pääoman tuotto vaan paras jäsenhyöty. Osakeyhtiön tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jotka useinkaan ei ole osakeyhtiön tuotteiden/palveluiden käyttäjiä.

Osuuskuntien toiminnan tarkoitus on kirjattu osuuskuntalakiin (421/2013) ”…jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukemiseksi harjoittaa taloudellista toimintaa siten, että jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tarjoamia palveluita taikka palveluita, jotka osuuskunta järjestää tytäryhteisönsä avulla tai muulla tavalla”.

Osa osuuskunnan tuloksesta jaetaan jäsenille osuuskunnan jo tilikauden aikana jälkikäteisinä alennuksina ja hyvityksinä. Näiden suuruus riippuu siitä, kuinka paljon jäsen on käyttänyt osuuskunnan palveluita. Tilikauden jälkeen jaettava ylijäämä puolestaan vastaa osakeyhtiön osakkailleen jakamaa osinkoa. Myös ylijäämän jakoperusteena on lähtökohtaisesti sen, kuinka paljon jäsen on käyttänyt osuuskunnan palveluita. Toki muitakin jakoperusteita on, kuten esimerkiksi jäsenen maksamille osuusmaksuille maksettava korko. Yritysmuoto on osuuskunnan etu, sen tulos jaetaan käyttäjille.

Kuluttajaosuuskuntien myöntämät asiakashyvitykset eivät ole osuuskunnan ylijäämänjakoa eli voitonjakoa, vaan se on taloudelliselta luonteeltaan hinnanoikaisu ja rinnastettavissa lähinnä muiden vastaavien yritysten asiakashyvityksiin. Tällainen elantomenoihin liittyvä hinnanoikaisu ei ole kuluttaja-asiakkaille veronalaista tuloa.

Pellervo pitää tärkeänä, että luonnolliselle henkilölle elantomenojen hankkimisen perusteella suoritettava bonus, ostohyvitys tai jonkun muun suorituksen nimisenä saatu asiakashyvitys on lähtökohtaisesti henkilön verovapaata tuloa eikä tätä linjausta tule lähteä muuttamaan.

Helsingissä 14.5.2024

OSUUSKUNTIEN KESKUSJÄRJESTÖ PELLERVO RY

Mari Kokko
toimitusjohtaja                                          

Anne Ekonoja
lakiasianjohtaja

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon lausunto Valtioneuvoston periaatepäätöksestä yrittäjyyteen

Luonnoksessa valtioneuvoston yrittäjyyden periaatepäätökseksi on tunnistettu keskeiset yrittäjyyden edistämisen toimet, joita tarvitaan. Yritysten luottamusta työllistää, kehittää liiketoimintaa ja investoida Suomessa sekä kasvaa ja kansainvälistyä tarvitaan. On myös lisättävä luottamusta siihen, että Suomessa kannattaa ryhtyä yrittäjäksi. Suomen tulee olla myös houkutteleva ulkomaalaisille työntekijöille ja opiskelijoille.

Tilaa uutiskirje