Lahtelaiset kosmetologiopiskelijat loivat itse työssäoppimispaikkansa

Kun sopivaa työssäoppimispaikkaa ei meinannut löytyä, ryhtyivät Lahtelaisen Koulutuskeskus Salpauksen kosmetologiopiskelijat Kiia Rantanen, Johanna Makkonen ja Iida Hellman toimeen ja loivat itse itselleen työssäoppimispaikan Salpauksessa toimivan Osuuskunta Taidottajan kautta. Näin syntyi Kauneushoitola Helmiäinen, joka avasi ovensa helmikuun alussa Salpauksen Kauneustalossa.

Kauneushoitola Helmiäinen ei ole tyypillinen työssäoppimispaikka, sillä opiskelijat vastaavat hoitolan toiminnasta pääosin itse. Hoitojen tekemisen ja asiakaspalvelun lisäksi työhön kuuluu esimerkiksi asiakashankintaa, markkinointia, laskutusta ja suunnittelua. Tilat ja laitteet kolmikko saa Salpaukselta pientä korvausta vastaan, laskutuksessa auttaa osuuskunta. Työpaikkaohjaajina toimivat yhteistyössä Salpauksen opettaja ja ohjaaja.

Helmiäisessä tarjotaan etenkin erikoiskasvohoitoja ja laitehoitoja, kuten timantti- ja mikrohiontoja sekä vartalon kavitaatioita eli muokkauksia.

”Täällä on tosi hyvät laitteet, muualla ei välttämättä olisi mahdollisuutta myydä näitä hoitoja”, nuoret kosmetologit kertovat.

Opiskelijoille osuuskunnasta saatu kokemus on arvokasta, sillä yrittäjyys on alalla yleistä. Idean alullepanija ja ohjaava opettaja Nina Kallijärvi näkee yrittäjyyskasvatuksen tärkeänä osana kosmetologiopintoja.

”Omaa osaamista ja työtä pitää osata myydä ja markkinoida aktiivisesti, vaikka työskentelisikin toiselle, jotta saadaan toiminta kannattavaksi.”

Salpauksen kosmetologiopinnoissa toiminta osuuskunnassa ja ennen kaikkea työssäoppimisen suorittaminen sen kautta on uutta. Opettaja toivoo, että pilotista tulee jatkuva toimintamalli, jossa kokeneemmat osuuskuntalaiset voisivat opastaa uusia.

Opiskelijoiden osuuskunta laajenee

Vuonna 2014 perustettu Osuuskunta Taidottaja antaa Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoille mahdollisuuden myydä töitään ja palveluitaan asiakkaille opintojen aikana ja ammattiin valmistumisen jälkeen ilman yrittäjäksi ryhtymistä. Samalla opiskelijat oppivat esimerkiksi asiakashankintaa, verkostoitumista, hinnoittelua ja laskutusta.

Osuuskunnassa on jäseniä etenkin aloilta, joilla yrittäjyys on yleistä. Aktiivisia ovat esimerkiksi vaatetus-, viestintä- ja luontoalan opiskelijat. Kaikkiaan jäseniä osuuskunnassa on yli 100.

Jaa artikkeli

Lue myös

Luontokadon pysäyttäminen vaatii suuryrityksiltä ja finanssialalta välittömiä toimia – OP Ryhmä julkaisee tiekartan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.

S-ryhmä kehittää vesivastuutyötään – Yritysten yhteinen vesihanke käynnistyy ennätyskuivuudesta kärsineessä Espanjassa

Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä. S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa.