Osuustoimintatutkija Ian MacPherson on kuollut

Osuustoimintatutkija, tohtori Ian MacPherson, menehtyi 74 vuoden iässä. Hän oli kanadalainen tutkija ja osuustoiminta-aktivisti sekä puheenjohtajana komiteassa, joka vuonna 1995 uudisti ICA:n Osuustoimintaperiaatteet. Vuonna 2005 MacPhersonille myönnettiin Rochdale Pioneers Award.

MacPherson teki myös yhteistyötä suomalaisten osuustoimintatutkijoiden kanssa.

”Ian MacPherson veti ICA:n periaatejulistuksen uudistamistyötä, jonka kautta hän nousi keskeiseksi hahmoksi osuustoimintatutkimuksen ja osuuskuntaliikkeen piirissä”, kertoi emeritusprofessori Tapani Köppä Osuuskunnat ja kestävä kehitys -seminaarissa pitämässään muistopuheessa.

”Myös suomalaiset osuustoimintatutkijat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä hänen kanssaan ja saanet häneltä tukea tutkimuksilleen ”, Köppä jatkoi.

MacPhersonilla oli johtava rooli Kanadan Osuustoimintajärjestön (ACC, Canadian Co-operative Association) luomisessa, lisäksi hän oli perustamassa Kanadan Osuustoimintatutkimusjärjestöä (CASC, the Canadian Association for the Study of Co-operation).

MacPherson kirjoitti kymmeniä kirjoja ja artikkeleita osuustoiminnasta, muun muassa A Century of Co-operation -muistokirjan, jolla juhlistettiin Kanadan Osuustoimintaliikkeen 100-vuotista taivalta vuonna 2009.

Kanadassa hän toimi sekä ACC:n että Brittiläisen Kolumbian Osuuspankkikeskuksen (Credit Union Central of British Columbia) puheenjohtajana. MacPherson istui lisäksi monen kuluttaja-, rahoitus- ja terveydenhuolto-osuuskunnan hallituksessa.

Dame Pauline Green, ICA:n presidentti muisteli tohtori MacPhersonia sanoen, että hän oli iästään huolimatta aina innostunut ja sitoutunut, mutta myös haastava suhtautumisessaan osuustoimintaliikkeen mahdollisuuksiin sekä tarpeeseen nostaa sen panoksia maailmanlaajuisesti. Hänen suurin työnsä viime vuosina oli Dame Paulinen mukaan Osuustoiminnallisen Rauhan Instituutin (the Co-operative Peace Institute) asian edistäminen ja toimeenpano aktiivisesti etsimällä sponsoreita ja puolestapuhujia sille: ”Ianin maine ja työ niin monen vuosikymmenen aikana, ei tule koskaan unohtumaan liikkeemme piirissä. Hän oli loistava osuustoiminta-akateemikko, jota tullaan kaipaamaan ympäri maailmaa”.

Vuonna 1976 MacPherson aloitti opetustyönsä Victorian yliopistolla ja toimi myöhemmin historian laitoksen professorina. Vuosina 1992-1999 hän toimi humanistisen tiedekunnan dekaanina, paikka josta luopui perustaessaan B.C. Institute for Co-operative Studies -instituutin, jonka kulkee nykyään nimellä Centre for Co-operative and Community-Based Economy, CCA.

CCA loi erityisen blogin MacPhersonin elämäntyön muistoksi. Lue lisää: www.IanMacPhersonMemorial.blogspot.ca.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.