Elintarvikealan osuuskuntien johtajat esittelivät parhaita tapoja hyötyä kehittyvien talouksien kasvusta Brysselissä

Kehittyvien talouksien nopean kasvun seurauksena elintarvikeosuuskuntien johtajat esittelivät Cogeca Presidency Business Forum on “Internationalisation – tilaisuudessa tapoja, joilla voidaan hyödyntää uusia markkinamahdollisuuksia.

Cogeca:n puheenjohtaja Christian Pees korosti, että monien hyödykkeiden kulutuksen odotetaan kasvavan kehittyvissä talouksissa, esimerkiksi maitotuotteiden kulutuksen arvioidaan nousevan 30 % vuoteen 2021 mennessä. OECD odottaa maailman koko ruuantarpeen kasvavan 60% vuoteen 2050 mennessä. Kasvu on vahvempaa EU:n ulkopuolella. Maatalousosuuskuntien, jotka auttavat tuottajia markkinoimaan ja luomaan lisäarvotuotteita, tulee olla asemassa, jossa ne voivat hyödyntää näitä mahdollisuuksia. Kansainvälisten osuuskuntien tulee löytää tapoja, joilla ne voivat tuottaa lisäarvoa kansainvälisillä markkinoilla. Ne voivat laajentaa yritysmallejaan, joiden tehokkuus on todistettu jo EU markkinoilla. Osuuskuntien tulee tehdä yhteistyötä paikallisten tuottajien, vähittäiskauppiaiden ja tukkumyyjien kanssa sekä ymmärtää paikallisten kuluttajien tarpeet ja mieltymykset.

Paneelikeskustelussa pohdittiin lisää sitä, miten tulevaisuudessa voidaan tehdä yhteistyötä. Panelistit Bernard Oosterom (FloraHolland), José Manuel Rodriguez Bordallo (Agro Sevilla), Juha Ruohola (Atria) ja Ludovic Spiers (Agrial) korostivat, että osuuskuntien fuusiot tulevat tulevaisuudessa jatkumaan, mutta ne tekevät yhteistyötä myös muilla tavoin. Erityisesti tulisi lisätä yhteistyötä ruokaketjun kaikkien osapuolten välillä. Ylikansallisten osuuskuntien (osuuskunta jolla on jäseniä kaikissa tuottajamaissa) määrä on kasvussa, tällä hetkellä EU:ssa on 46 ylikansallista osuuskuntaa, joiden lisäksi kansainvälisiä osuuskuntia on 45 (osuuskunta jolla on jäseniä vain yhdessä maassa, mutta tuottajia muissa).

Lopuksi Pees selvitti vielä, että: “osuuskunnat ylittävät kansalliset rajansa saavuttaakseen mittakaavaetuja sekä enemmän markkinavoimaa vastauksena ruokaketjun kasvavaan keskittymiseen, kun vastassa on muutama jättimäisellä ostovoimalla varustettu kauppaketju. Voidakseen menestyksellisesti tehdä yhteistyötä muiden maiden tuottajien kanssa, tuotannon ja elinkeinorakenteen tulee olla samankaltaisia. Samalla myös etäisyys, maantiede, kulttuuri sekä kielelliset kysymykset ovat tärkeässä roolissa. Kun tuottajat ja osuuskunnat kohtaavat yhä enemmän haasteita, on elintärkeää olla kilpailukykyinen ja hyödyntää kasvavia markkinamahdollisuuksia”.

 

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Kansainvälinen osuustoimintapäivä: Osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille

Osuuskunnat juhlistavat jälleen 6. heinäkuuta Kansainvälistä osuustoimintapäivää. Tämän vuoden teeman ”osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille" mukaisesti osuustoiminnallisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä nykyisiä ja historiallisiakin panostuksiaan, joita ne ovat tehneet kestävän tulevaisuuden rakentamisen eteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.