Elintarvikealan osuuskuntien johtajat esittelivät parhaita tapoja hyötyä kehittyvien talouksien kasvusta Brysselissä

Kehittyvien talouksien nopean kasvun seurauksena elintarvikeosuuskuntien johtajat esittelivät Cogeca Presidency Business Forum on “Internationalisation – tilaisuudessa tapoja, joilla voidaan hyödyntää uusia markkinamahdollisuuksia.

Cogeca:n puheenjohtaja Christian Pees korosti, että monien hyödykkeiden kulutuksen odotetaan kasvavan kehittyvissä talouksissa, esimerkiksi maitotuotteiden kulutuksen arvioidaan nousevan 30 % vuoteen 2021 mennessä. OECD odottaa maailman koko ruuantarpeen kasvavan 60% vuoteen 2050 mennessä. Kasvu on vahvempaa EU:n ulkopuolella. Maatalousosuuskuntien, jotka auttavat tuottajia markkinoimaan ja luomaan lisäarvotuotteita, tulee olla asemassa, jossa ne voivat hyödyntää näitä mahdollisuuksia. Kansainvälisten osuuskuntien tulee löytää tapoja, joilla ne voivat tuottaa lisäarvoa kansainvälisillä markkinoilla. Ne voivat laajentaa yritysmallejaan, joiden tehokkuus on todistettu jo EU markkinoilla. Osuuskuntien tulee tehdä yhteistyötä paikallisten tuottajien, vähittäiskauppiaiden ja tukkumyyjien kanssa sekä ymmärtää paikallisten kuluttajien tarpeet ja mieltymykset.

Paneelikeskustelussa pohdittiin lisää sitä, miten tulevaisuudessa voidaan tehdä yhteistyötä. Panelistit Bernard Oosterom (FloraHolland), José Manuel Rodriguez Bordallo (Agro Sevilla), Juha Ruohola (Atria) ja Ludovic Spiers (Agrial) korostivat, että osuuskuntien fuusiot tulevat tulevaisuudessa jatkumaan, mutta ne tekevät yhteistyötä myös muilla tavoin. Erityisesti tulisi lisätä yhteistyötä ruokaketjun kaikkien osapuolten välillä. Ylikansallisten osuuskuntien (osuuskunta jolla on jäseniä kaikissa tuottajamaissa) määrä on kasvussa, tällä hetkellä EU:ssa on 46 ylikansallista osuuskuntaa, joiden lisäksi kansainvälisiä osuuskuntia on 45 (osuuskunta jolla on jäseniä vain yhdessä maassa, mutta tuottajia muissa).

Lopuksi Pees selvitti vielä, että: “osuuskunnat ylittävät kansalliset rajansa saavuttaakseen mittakaavaetuja sekä enemmän markkinavoimaa vastauksena ruokaketjun kasvavaan keskittymiseen, kun vastassa on muutama jättimäisellä ostovoimalla varustettu kauppaketju. Voidakseen menestyksellisesti tehdä yhteistyötä muiden maiden tuottajien kanssa, tuotannon ja elinkeinorakenteen tulee olla samankaltaisia. Samalla myös etäisyys, maantiede, kulttuuri sekä kielelliset kysymykset ovat tärkeässä roolissa. Kun tuottajat ja osuuskunnat kohtaavat yhä enemmän haasteita, on elintärkeää olla kilpailukykyinen ja hyödyntää kasvavia markkinamahdollisuuksia”.

 

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.