The Guardian: suomalaisesta osuustoiminnasta mallia kansantalouden rakentamiseen

Brittien Pellervon Cooperatives UK:n pääsihteeri Ed Mayo kirjoitti The Guardian -lehteen artikkelin matkastaan Suomessa. Matka liittyi Cooperatives Europen hallituksen kokoukseen, joka pidettiin 28.11. Helsingissä ja jonka aikana Mayo tapasi Pellervo Seuran toimitusjohtajan Sami Karhun sekä SOK:n pääjohtajan Taavi Heikkilän.

Mayo hämmästeli muun muassa osuustoimintakentän laajuutta: miten osuuskuntia löytyy lähes kaikilta aloilta ja ympäri maan. Osuuskunnat lisäävät erityisesti maaseudun elinvoimaisuutta, mistä hänen mukaansa pitäisi muiden ottaa oppia. Kiitosta sai S-ryhmän paikallisosuuskauppaverkosto, joka tuo monipuolisia palveluita myös syrjäisemmille seuduille.

Osuuskunnat ovat olleet Suomessa tärkeä osa kansantaloutta jo toista sataa vuotta. Mayo jopa siteeraa suomalaista Nobel voittajaa A.I. Virtasta: “Meillä ei ole mitään Rockefellereitä tai Carnegietä, mutta meillä on osuustoiminta”. Kun Nokian merkitys Suomen kansantaloudelle on pienentynyt ja talous on muutenkin koko Euroopassa heikossa hapessa, jatkaa suomalainen osuustoiminta kuitenkin kasvamistaan.

Lue englanninkielinen juttu TÄSTÄ.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.