Osuustoiminnan uuden tulemisen pioneeri Sataosaajat Osuuskunta 20 vuotta

”Sataosaajat on omalla toiminnallaan uran aukaisijoita osuuskuntamallille; niin Porin alueella kuin valtakunnallisestikin.” totesi Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu Sataosaajat Osuuskunnan 20-vuotisjuhlassa Porissa.

Karhu totesi Sataosaajien olleen yritysneuvonnallaan kätilönä monille uusille osuuskunnille. ”Suomeen on luotu reilun parin vuosikymmenen aikana uusi tapa osallistua talouteen työosuuskuntien muodossa. Uskon, että olemme sittenkin vasta alussa ja ilmiöstä tulee yhä merkittävämpi vuosikymmenien kuluessa.” Sataosaajien tasavuotisjuhlaa vietettiin Porissa torstaina 12. helmikuuta 2015.

Valtakunnallisesti merkittävistä Sataosaajien kehitysprojekteista Karhu mainitsi ”yhteisomistajuudella yrittäjyyteen” –hanke, jossa haettiin ratkaisuja pienyritysten jatkajaongelmiin. ”Ajatus, että henkilöstö ostaa osuuskunan lukuun liiketoiminnan, on osaamiskeskeisillä aloilla liian vähän pohdittu malli. Sen aika tulee.”

Sataosaajat on työosuuskunta, eli se on jäsentensä omistama yritys. Sillä on noin kolmekymmentä jäsentä ja työntekijää. Osa heistä on ollut osuuskunnassa koko sen toiminta-ajan. Yrityksen toimialoina ovat hyvinvointi-, sähkö- ja yritys- ja koulutuspalvelut sekä käsityötuotteet.

Sami Karhun puhe kokonaisuudeessaan.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.