Osuustoiminnan uuden tulemisen pioneeri Sataosaajat Osuuskunta 20 vuotta

”Sataosaajat on omalla toiminnallaan uran aukaisijoita osuuskuntamallille; niin Porin alueella kuin valtakunnallisestikin.” totesi Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu Sataosaajat Osuuskunnan 20-vuotisjuhlassa Porissa.

Karhu totesi Sataosaajien olleen yritysneuvonnallaan kätilönä monille uusille osuuskunnille. ”Suomeen on luotu reilun parin vuosikymmenen aikana uusi tapa osallistua talouteen työosuuskuntien muodossa. Uskon, että olemme sittenkin vasta alussa ja ilmiöstä tulee yhä merkittävämpi vuosikymmenien kuluessa.” Sataosaajien tasavuotisjuhlaa vietettiin Porissa torstaina 12. helmikuuta 2015.

Valtakunnallisesti merkittävistä Sataosaajien kehitysprojekteista Karhu mainitsi ”yhteisomistajuudella yrittäjyyteen” –hanke, jossa haettiin ratkaisuja pienyritysten jatkajaongelmiin. ”Ajatus, että henkilöstö ostaa osuuskunan lukuun liiketoiminnan, on osaamiskeskeisillä aloilla liian vähän pohdittu malli. Sen aika tulee.”

Sataosaajat on työosuuskunta, eli se on jäsentensä omistama yritys. Sillä on noin kolmekymmentä jäsentä ja työntekijää. Osa heistä on ollut osuuskunnassa koko sen toiminta-ajan. Yrityksen toimialoina ovat hyvinvointi-, sähkö- ja yritys- ja koulutuspalvelut sekä käsityötuotteet.

Sami Karhun puhe kokonaisuudeessaan.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.