Osuuskunnilla ja kestävällä kehityksellä paljon yhtymäkohtia

Osuuskunnat ja kestävä kehitys -kirjan julkaisutilaisuudessa 24.2.2015 kuultiin kirjan tekijöiden puheenvuoroja. Niissä ilmeni kestävän kehityksen teeman osuvan jatkuvasti päällekkäin osuustoiminnan periaatteiden kanssa.

Tilaisuudessa kirjan toimituskunta esitteli sisältöä ja teemaa. Avauspuheenvuoron pitänyt Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu kertoi yritysmuodon olevan nosteessa.

”Osuustoiminnan arvopohja puhuttelee. Ihmisten voimaannuttaminen ja kohtuus ovat isoja ajatuksia hierarkioiden ja kohtuuttomuuksien maailmassa”, kertoi Karhu puheenvuorossaan.

Karhu kertoi myös osuustoimintaväkeä joulun alla kohahduttaneesta valtioneuvoston raportista: ”Vastavoimia on olemassa. Viime viikkojen uskomattomin kannanotto on pääministerin johtaman valtioneuvoston kanslian raportissa, jossa halutaan osuustoimintayrityksistä eroon, koska ne eivät ajatuspajan mukaan kuulu nykyaikaiseen uudistuvaan talouteen.”

Tuottajaosuuskuntien kilpailueduista ja kehittymisenongelmista kirjassa kirjoittanut Petri Ollila kertoi tuottajaosuuskuntien vaikutuksesta vaihteleviin markkinatilanteisiin: ”Tuottajaosuuskunnilla on ollut kiistämätön merkitys maataloustuotteiden markkinoiden korjaajana. Osuuskuntien markkinoita korjaava vaikutus on ulottunut myös muihin näillä markkinoilla toimiviin yrityksiin.”

Ollila käytti esimerkkinä Venäjän vastapakotteiden aiheuttamaa maidon hinnanlaskua, joka on ollut Suomessa verrattuna moniin Euroopan maihin pienempää osuuskuntien tasoittavan vaikutuksen ansiosta.

Myös Shimelles Tenaw ja Visa Heinonen käyttivät puheenvuorot tilaisuudessa.

Osuuskunnat ja kestävä kehitys kirja on tilattavissa ja luettavissa Pellervon verkkosivuilla.

Tilaisuuden pohjustukset (pdf-tiedostoina):

Sami Karhu
Petri Ollila
Shimelles Tenaw

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.