Osuuskunnilla ja kestävällä kehityksellä paljon yhtymäkohtia

Osuuskunnat ja kestävä kehitys -kirjan julkaisutilaisuudessa 24.2.2015 kuultiin kirjan tekijöiden puheenvuoroja. Niissä ilmeni kestävän kehityksen teeman osuvan jatkuvasti päällekkäin osuustoiminnan periaatteiden kanssa.

Tilaisuudessa kirjan toimituskunta esitteli sisältöä ja teemaa. Avauspuheenvuoron pitänyt Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu kertoi yritysmuodon olevan nosteessa.

”Osuustoiminnan arvopohja puhuttelee. Ihmisten voimaannuttaminen ja kohtuus ovat isoja ajatuksia hierarkioiden ja kohtuuttomuuksien maailmassa”, kertoi Karhu puheenvuorossaan.

Karhu kertoi myös osuustoimintaväkeä joulun alla kohahduttaneesta valtioneuvoston raportista: ”Vastavoimia on olemassa. Viime viikkojen uskomattomin kannanotto on pääministerin johtaman valtioneuvoston kanslian raportissa, jossa halutaan osuustoimintayrityksistä eroon, koska ne eivät ajatuspajan mukaan kuulu nykyaikaiseen uudistuvaan talouteen.”

Tuottajaosuuskuntien kilpailueduista ja kehittymisenongelmista kirjassa kirjoittanut Petri Ollila kertoi tuottajaosuuskuntien vaikutuksesta vaihteleviin markkinatilanteisiin: ”Tuottajaosuuskunnilla on ollut kiistämätön merkitys maataloustuotteiden markkinoiden korjaajana. Osuuskuntien markkinoita korjaava vaikutus on ulottunut myös muihin näillä markkinoilla toimiviin yrityksiin.”

Ollila käytti esimerkkinä Venäjän vastapakotteiden aiheuttamaa maidon hinnanlaskua, joka on ollut Suomessa verrattuna moniin Euroopan maihin pienempää osuuskuntien tasoittavan vaikutuksen ansiosta.

Myös Shimelles Tenaw ja Visa Heinonen käyttivät puheenvuorot tilaisuudessa.

Osuuskunnat ja kestävä kehitys kirja on tilattavissa ja luettavissa Pellervon verkkosivuilla.

Tilaisuuden pohjustukset (pdf-tiedostoina):

Sami Karhu
Petri Ollila
Shimelles Tenaw

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.