OP perustaa pääkaupunkiseudulle osuuspankin

OP Ryhmän keskusyhteisön OP osuuskunnan hallintoneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen, jonka mukaan osakeyhtiöpohjainen Helsingin OP Pankki Oyj muutetaan osuuspankiksi vuoden 2016 aikana. Uusi OP tavoittaa pääkaupunkiseudulla yli miljoonaa asiakasta.

”Tuoreen päätöksemme myötä asiakasomisteisuus on OP Ryhmässä mahdollista kaikkialla Suomessa. Tämä on merkittävä ja hyvin periaatteellinen linjaus.  Viimeisen 20 vuoden aikana emme ole pystyneet tarjoamaan yhdenvertaista osallistumismahdollisuutta kaikille asiakkaillemme ympäri Suomen. Puuttuva palanen on ollut pääkaupunkiseutu. Tämän eriarvoisuuden haluamme nyt poistaa ryhmän asiakkaiden keskuudesta”, OPn pääjohtaja Reijo Karhinen sanoo.

Taloudellisten etujen lisäksi asiakkailla on keskeinen rooli OPn uudistamisessa. Uuden OP Helsingin asiakkaat pääsevät mukaan OPn toiminnan kehittämiseen pankin edustajiston ja hallituksen kautta. Lisäksi OP Helsingille perustetaan myös erillinen asiakasfoorumi, jolla mahdollistetaan asiakasomistajien äänen kuuluminen palveluiden kehittämisessä. Nykyiset Helsingin OP Pankin bonusasiakkaat tullaan kutsumaan uuden pankin asiakasomistajiksi rahastoannin kautta.

”Uuden asiakasomisteisen OPn myötä haluamme tuoda jotain uutta ja erilaista pääkaupunkiseudulle”, Karhinen toteaa.

Uuden pankin – OP Helsinki – myötä OP Ryhmän asiakasomisteinen vähittäispankkitoiminta palaa pääkaupunkiseudulle. Ennen 1990-luvun pankkikriisiä alueella toimi ryhmään kuuluvia osuuspankkeja, kuten Suur-Helsingin Osuuspankki. Pankkikriisin selvittelyvaiheessa sekä OP Ryhmä että koko toimiala rakennettiin osittain uudelleen. Tuolloin pääkaupunkiseudulla toimivat osuuspankit yhdistettiin sen aikaisen OKOn vähittäispankkitoimintojen kanssa osakeyhtiömuotoiseksi Okopankki Oyj:ksi, josta tuli myöhemmin Helsingin OP Pankki Oyj.

OP-ryhmä kertoi, että OP Helsinki tulee suunnitelman mukaan kuulumaan tytäryhtiönä OP Ryhmän keskusyhteisökonserniin. Koska keskusyhteisöllä on jatkossakin merkittävä rooli uuden pankin pääomittamisessa pankin säännöt on tarkoitus rakentaa siten, että 2/3 määräysvallasta on OP Ryhmällä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.