Lounais-Suomen OP 95, Suomi 100 – Miehet ja naiset yhdessä säätyyn katsomatta

”Paljolti juuri kansallinen herääminen ja joukkoliikkeet, suurimpana osuustoimintaliike, kasvattivat suomalaisista isäntiä ja emäntiä omassa yhteiskunnassamme. Itsenäisen Suomen lainopilliset raamit saivat todellisen sisällön, kun alamaisista kasvoi täysivaltalaisia kansalaisia, ihmiset oppivat hoitamaan omat asiansa eivätkä olleet enää kenenkään yhteiskunnallisen holhouksen alaisia. Naiset ja miehet yhdessä säätyyn katsomatta. Kaikkien tarmoa ja kykyjä hyödyntäen yhteiseksi ja yksityiseksi hyväksi”, totesi Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu Lounais-Suomen Osuuspankin illallisilla Turussa perjantaina 21. huhtikuuta. Tilaisuus oli samalla pankin osuus Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksiin.

Tilaisuus pidettiin Sokos Hotel Hamburger Börsissä, vain parin kivenheiton päässä Suomen osuustoiminnan äidin, talousneuvos Hedvig Gebhardin syntymäkodista, joka sijaitsi Turun keskustassa Eerikinkadun ja Aninkaistenkadun kulmassa.

Karhu kertoi, että osuustoiminta laajana kansanliikkeenä on ollut kansalaiskoulu vailla vertaa: ”Kehittäessään yhteiskunnan taloudellista perustaa liike otti kantaa ja vaikutti yhteiskunnan valtarakenteisiin. Kari Hongiston kirjoittamassa Lounais-Suomen osuuspankin historiateoksessa esiintyvä paimiolainen August Pyölniitty on mainio esimerkki mahdollisuuksista lahjakkuuksien esiin nousemiseen ja yhteisön voimaantumiseen”

Paimiossa pääkonttoriaan pitävän Lounais-Suomen osuuspankin todettiin välttäneen koko historiansa ajan suurimmat pankkitoiminnan karikot. Se käy varsin digitalisaation aikakauteen varsin hyväkuntoisena ja muutosvalmiina.

Karhun puhe kokonaisuudessaan.

Jaa artikkeli

Lue myös

Cooperatives Europe tyytyväinen komission julkaisemaan Siirtymäpolkuun ”lähi- ja yhteisötalouden” ekosysteemille

Euroopan komissio haluaa, että EU:n yhteisötaloudesta ja paikallisista yrityksistä tehdään entistä kestävämpiä, vihreämpiä ja digitaalisempia. Marraskuussa 2022 sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton julkisti kauan odotetun Siirtymäpolku (Transition Pathway) -asiakirjan. Euroopan osuustoimintajärjestö Cooperatives Europe suhtautuu myönteisesti Siirtymäpolkuun. Se on tyytyväinen komission perusteelliseen kuulemisprosessiin, johon pääsi myös osallistumaan.