Lounais-Suomen OP 95, Suomi 100 – Miehet ja naiset yhdessä säätyyn katsomatta

”Paljolti juuri kansallinen herääminen ja joukkoliikkeet, suurimpana osuustoimintaliike, kasvattivat suomalaisista isäntiä ja emäntiä omassa yhteiskunnassamme. Itsenäisen Suomen lainopilliset raamit saivat todellisen sisällön, kun alamaisista kasvoi täysivaltalaisia kansalaisia, ihmiset oppivat hoitamaan omat asiansa eivätkä olleet enää kenenkään yhteiskunnallisen holhouksen alaisia. Naiset ja miehet yhdessä säätyyn katsomatta. Kaikkien tarmoa ja kykyjä hyödyntäen yhteiseksi ja yksityiseksi hyväksi”, totesi Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu Lounais-Suomen Osuuspankin illallisilla Turussa perjantaina 21. huhtikuuta. Tilaisuus oli samalla pankin osuus Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksiin.

Tilaisuus pidettiin Sokos Hotel Hamburger Börsissä, vain parin kivenheiton päässä Suomen osuustoiminnan äidin, talousneuvos Hedvig Gebhardin syntymäkodista, joka sijaitsi Turun keskustassa Eerikinkadun ja Aninkaistenkadun kulmassa.

Karhu kertoi, että osuustoiminta laajana kansanliikkeenä on ollut kansalaiskoulu vailla vertaa: ”Kehittäessään yhteiskunnan taloudellista perustaa liike otti kantaa ja vaikutti yhteiskunnan valtarakenteisiin. Kari Hongiston kirjoittamassa Lounais-Suomen osuuspankin historiateoksessa esiintyvä paimiolainen August Pyölniitty on mainio esimerkki mahdollisuuksista lahjakkuuksien esiin nousemiseen ja yhteisön voimaantumiseen”

Paimiossa pääkonttoriaan pitävän Lounais-Suomen osuuspankin todettiin välttäneen koko historiansa ajan suurimmat pankkitoiminnan karikot. Se käy varsin digitalisaation aikakauteen varsin hyväkuntoisena ja muutosvalmiina.

Karhun puhe kokonaisuudessaan.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.