Varatuomari, ekonomi Aarne Hakala 1929-2020: Osuustoiminta elämäntehtävänä

Pellervo-Seura ry:n entinen toimitusjohtaja Aarne Hakala kuoli Jalasjärvellä lauantaina 7. maaliskuuta 2020. Hän oli syntynyt maanviljelijäperheeseen Ilmajoella 7.1.1929. Hakala oli kuollessaan 91-vuotias.

Hakala kirjoitti ylioppilaaksi Ilmajoen lukiosta ja lähti opiskelemaan Helsinkiin. Hän valmistui ekonomiksi 1953. Perheen koti yhdessä Pirkko-vaimon kanssa löytyi Lauttasaaresta.

Työuransa Hakala aloitti Tukkukauppojen Oy:n luottopäällikkönä. Talousasioiden lisäksi hän oli kiinnostunut juridiikasta ja ymmärsi sen tärkeyden liiketoiminnassa. Määrätietoinen ja asioihin nopeasti tarttuva Hakala opiskeli työn ohessa ja valmistui lakitieteen kandidaatiksi. Varatuomarin arvon hän sai 1965.

Varsinainen elämäntehtävä Hakalalle tuli osuustoiminnasta. Hän työskenteli Pellervo-Seuran lakimiehenä vuodesta 1964 alkaen ja lainopillisen osaston päällikkönä 1965-1978. Samalla hän toimi Pellervo-Seuran varatoimitusjohtajana 1973-1978. Pellervo-Seuran toimitusjohtajana hän oli 1978-1989, kunnes jäi eläkkeelle. Hän piti tärkeänä osuustoiminnallisen yritystoiminnan edellytysten parantamista.

Pellervon myöhempi lakiasianjohtaja, varatuomari Raimo Vuori kertoo, että Hakala paneutui myös Pellervon talouteen ja sitä kautta Seuran toimintaedellytysten kehittämiseen ja varmistamiseen. Hän osallistui myös osuustoiminnan kansainväliseen yhteistyöhön jo 1970-luvulta alkaen, muun muassa yhteisen eurooppalaisen osuustoiminnan lainsäädännölliseen koordinointiin ja kehittämiseen. Hän oli Euroopan maatalousliiton CEA:n johtokunnan jäsen. Vuori kertoo, että esimiehenä Hakala oli kannustava ja tunnustusta antava.

Johtava asema toi mukanaan lukuisia vastuunalaisia luottamustehtäviä Pellervon monissa tytäryhtiöissä kuten Kirjayhtymä Oy:ssä ja Mainosyhtymä Oy:ssä sekä muissa osakkuusyhteisöissä kuten Pellervo-Seuran Markkinatutkimuslaitoksessa. Hakala toimi myös osuuskuntalakikomitean jäsenenä 1976-1978 ja asunto-osuuskuntakomitean sihteerinä ja Osuustoimintalehden päätoimittajana. Lisäksi hän oli kirjapaino Hertson johtokunnan puheenjohtaja sekä Uuden Suomen johtokunnan jäsen.

Aarne Hakalan harrastuksiin kuuluivat metsästys, kalastus ja tennis. Reservin tykistöupseerina Hakala tuki henkilökohtaisella panoksellaan reserviläistoimintaa ja toimi Tykkimiehet ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Eläkkeelle jäätyään hän jätti kaikki luottamustehtävät. Hengen palo osuustoimintaan ei kuitenkaan loppunut, vaan kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin jatkui. Tarmonsa hän suuntasi tyttären perheeseen, metsänhoitoon ja maatilan ylläpitoon Jalasjärvellä, metsätöitä hän teki aivan viime vuosiin saakka.

Sami Karhu
Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n toimitusjohtaja

Tuula Penttilä
Aarne Hakalan tytär

Jaa artikkeli

Lue myös

Kansainvälinen osuustoimintapäivä: Osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille

Osuuskunnat juhlistavat jälleen 6. heinäkuuta Kansainvälistä osuustoimintapäivää. Tämän vuoden teeman ”osuuskunnat rakentavat parempaa tulevaisuutta kaikille" mukaisesti osuustoiminnallisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä nykyisiä ja historiallisiakin panostuksiaan, joita ne ovat tehneet kestävän tulevaisuuden rakentamisen eteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.