Osuuskuntamallin käyttö toi Mestariasunnoille yhdyskuntasuunnittelun Ruusu-palkinnon

Yhdyskuntasuunnittelun seura ry (YSS) jakoi 14.6.2021 vuotuiset Ruusu-palkintonsa. Tänä vuonna palkinnon sai Mestariasunnot esimerkillisestä toiminnasta asumisen osuuskuntamallin kehittämisestä.

– Järvenpään kaupungin omistama Mestariasunnot on johtokunnan mielestä ennakkoluulottomasti ryhtynyt etsimään mallia, jolla voidaan tarjota kohtuuhintaisia asuntoja kaupunkilaisille. Uudesta osuuskuntamallista voi kehittyä esikuva, jota muutkin Helsingin seudun kunnat voivat käyttää lisätäkseen kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjontaa, toteaa YSS:n puheenjohtaja Marja Salmela.

Mestariasunnoilla on Asunto-osuuskunta Silkissä tärkeä rooli, koska se on osuuskunnan perustajajäsen ja kantaa vastuuta rahoituksesta, jota hankkeelle on saatu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) sekä Kuntarahoitukselta. 

– YSS arvosti Silkki-mallin erityispiirteenä myös sitä, että osuuskunnan sääntöjen mukaan edullisilla vuokra-asunnoilla ei voi keinotella. Asukasomistaja saa käyttää hallitsemaansa asuinhuoneistoa vain omana ja perheensä sekä talouteensa kuuluvien henkilöiden asuntona. Osuuskunnan jäsenyyden perusteella voi vuokrata ainoastaan yhtä asuinhuoneistoa kerrallaan, korostaa Salmela.

Mestariasunnot vastaa Silkin hallinnosta, taloudesta, ja kiinteistön ylläpidosta yhdessä asukkaiden kanssa. Tällä tavoin vuokra saadaan pysymään hyvin kohtuullisena.

Asumaan osuuskunnan asuntoon pääsee 6 000 euron osuusmaksulla. Lisäksi asukas voi vaikuttaa uuden asuntonsa sisustukseen. Asukkaat voivat kehittää yhdessä myös kerrostalon 35 neliön yhteistiloja, johon voidaan virittää vaikkapa vierashuone tai työhuone. 

– Osuuskunta sopii ihmisille, jotka pitävät yhteisöllisyydestä, ja yhteisö virittää aktiivisuuteen, kuvaa Osuuskunta Silkin toimitusjohtaja Nina Silvonen.

Osuuskunta Silkki rakennuttaa parhaillaan ensimmäistä kerrostaloa Järvenpään keskustaan Harjutielle. Talossa on tavoitteena ottaa käyttöön ekologisia lämmitysratkaisuja ja hyödyntää digitaalisuutta.

Toisen Ruusu-palkinnon sai tänä vuonna Kaupunkiakatemia etäaamiaisten järjestämisestä koronapandemiana aikana.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.