Osuuskuntamallin käyttö toi Mestariasunnoille yhdyskuntasuunnittelun Ruusu-palkinnon

Yhdyskuntasuunnittelun seura ry (YSS) jakoi 14.6.2021 vuotuiset Ruusu-palkintonsa. Tänä vuonna palkinnon sai Mestariasunnot esimerkillisestä toiminnasta asumisen osuuskuntamallin kehittämisestä.

– Järvenpään kaupungin omistama Mestariasunnot on johtokunnan mielestä ennakkoluulottomasti ryhtynyt etsimään mallia, jolla voidaan tarjota kohtuuhintaisia asuntoja kaupunkilaisille. Uudesta osuuskuntamallista voi kehittyä esikuva, jota muutkin Helsingin seudun kunnat voivat käyttää lisätäkseen kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjontaa, toteaa YSS:n puheenjohtaja Marja Salmela.

Mestariasunnoilla on Asunto-osuuskunta Silkissä tärkeä rooli, koska se on osuuskunnan perustajajäsen ja kantaa vastuuta rahoituksesta, jota hankkeelle on saatu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) sekä Kuntarahoitukselta. 

– YSS arvosti Silkki-mallin erityispiirteenä myös sitä, että osuuskunnan sääntöjen mukaan edullisilla vuokra-asunnoilla ei voi keinotella. Asukasomistaja saa käyttää hallitsemaansa asuinhuoneistoa vain omana ja perheensä sekä talouteensa kuuluvien henkilöiden asuntona. Osuuskunnan jäsenyyden perusteella voi vuokrata ainoastaan yhtä asuinhuoneistoa kerrallaan, korostaa Salmela.

Mestariasunnot vastaa Silkin hallinnosta, taloudesta, ja kiinteistön ylläpidosta yhdessä asukkaiden kanssa. Tällä tavoin vuokra saadaan pysymään hyvin kohtuullisena.

Asumaan osuuskunnan asuntoon pääsee 6 000 euron osuusmaksulla. Lisäksi asukas voi vaikuttaa uuden asuntonsa sisustukseen. Asukkaat voivat kehittää yhdessä myös kerrostalon 35 neliön yhteistiloja, johon voidaan virittää vaikkapa vierashuone tai työhuone. 

– Osuuskunta sopii ihmisille, jotka pitävät yhteisöllisyydestä, ja yhteisö virittää aktiivisuuteen, kuvaa Osuuskunta Silkin toimitusjohtaja Nina Silvonen.

Osuuskunta Silkki rakennuttaa parhaillaan ensimmäistä kerrostaloa Järvenpään keskustaan Harjutielle. Talossa on tavoitteena ottaa käyttöön ekologisia lämmitysratkaisuja ja hyödyntää digitaalisuutta.

Toisen Ruusu-palkinnon sai tänä vuonna Kaupunkiakatemia etäaamiaisten järjestämisestä koronapandemiana aikana.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.