Rakennetaan parempaa yhdessä – Kansainvälisenä osuustoimintapäivänä 3.7. tuodaan esiin osuuskuntien kestävyyttä

Korona ja ilmastokriisiin herääminen ovat lisänneet tarvetta muuttaa talouden rakenteita ja toiminnan lähtökohtia. Kapitalismi ja liberaali markkinatalous sellaisena, kun ne tällä hetkellä ovat eivät kykene viemään maailmaa kohti kestävää tulevaisuutta. Tarvitsemme kestävää taloutta, tarvitsemme siis osuustoimintaa. 

Osuustoiminnassa on ratkaisu 

Kansainvälistä osuustoimintapäivää vietetään perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina, joka on tänä vuonna 3.7. Päivän tavoitteena on tehdä yritysmuotoa näkyväksi. Tällä kertaa teemana on Rebuild better together eli kiinnittää huomiota siihen, miten osuustoiminta on avainasemassa, kun alamme rakentaa uudelleen koronakriisin jälkeistä arkeamme. 

Osuustoiminnallinen tapa ajatella tarkoittaa, että asetetaan ihmiset ja heidän hyvinvointinsa keskiöön ja katsotaan asioita laajalla perspektiivillä. Osuustoiminnalla on kansainvälisesti määritellyt yhteiset arvot: omatoimisuus, omavastuisuus, demokratia, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja solidaarisuus. Lisäksi osuustoiminta uskoo rehellisyyden, avoimuuden, yhteiskunnallisen vastuun ja muista ihmisistä välittämisen eettisiin arvoihin. 

Tulevaisuus ja sen talousjärjestelmä on rakennettava näille arvoille. Tulevaisuuden kestävän talousjärjestelmän on siis oltava osuustoiminnallinen. 

Kerro oman osuuskuntasi esimerkki 

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA pyytää osuuskuntia ympäri maailman kertomaan, miten juuri ne ovat edistäneet ihmiskeskeistä ja ympäristön kannalta oikeudenmukaista elpymistä ja rakentavat osaltaan kestävää taloutta. Voit jakaa oman esimerkkisi vastaamalla tähän ICA:n kyselyyn.

#RebuildBetterTogether  

Lue lisää kansainvälisestä osuustoimintapäivästä ICA:n virallisilta nettisivuilta: www.coopsday.coop

Kansainvälistä osuustoimintapäivää on juhlittu joka heinäkuu jo vuodesta 1923. Vuodesta 1995 juhlapäivän teema on valittu yhdessä YK:n kanssa tukemaan sen maailmanlaajuisia tavoitteita. 

Jaa artikkeli

Lue myös

Pienosuuskuntien kehittämispäivä 19.9. Helsingissä

Pienosuuskuntien Kehittämispäivä järjestetään tiistaina 19.9. klo 9–16.15 Pellervon toimistolla Helsingissä. Tapahtuma tarjoaa pienosuuskuntien jäsenille ja hallituksissa toimiville ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa talousosaamistaan ja syventyä vastuullisuuden maailmaan.