Ajankohtaista

Uutiset

Selvitys osuustoimintapohjaisista energiayhteisöistä: koulutusta, tiedotusta ja tutkimusta tarvitaan nopeasti

18.6.2024

Osuustoiminnalliset energiayhteisöt kärsivät toimintaympäristössään tunnettuuden puutteesta. Asiaa tutki Kristiina Oinonen Itä-Suomen yliopiston kandidaatintutkielmassaan. Se osoittaa yksilön ja yhteisön asenteiden vaihtelevan osuustoimintaa tai uusiutuvaa energiaa kohtaan.  Oinosen loppupäätelmä on , että monitasoinen koulutus ja tiedotus paikallisista osuustoiminnallisista energiayhteisöistä edistäisivät Euroopan unionin tavoitteita energiaomavaraisuudesta, huoltovarmuudesta ja ilmastotavoitteista. Vähän tunnettu asia Energiayhteisöt ovat uusi ja vähän tunnettu toimintamalli. Oinosen

Järjestö

Pellervon toimintakertomus 2014 julkaistu

Vuosi 2014 sujui Pellervossa Hannes Gebhardin juhlavuoden merkeissä. Vuotta sävyttivät mm. uuden osuuskuntalain voimaantulo sekä osuuskuntien ja niiden jäseniä koskevan verotuslain valmistelu.

3.3.2015

Erkki Tuomioja uutuuskirjassa: ”Osuuskuntien asemaa ei pidä tietoisesti heikentää”

Nykyajan kvartaalitaloudessa lyhyen aikavälin edun tavoittelu sivuuttaa monesti pitkän aikavälin ekologisen tasapainon edellyttämät rajoitteet.

24.2.2015

Kutsu: ”Osuuskunnat ja kestävä kehitys” –kirjan julkistamistilaisuus

Tervetuloa Pellervon ja Helsingin yliopiston julkaiseman ”Osuuskunnat ja kestävä kehitys” –kirjan julkistamistilaisuuteen tiistaina 24.2.2015 klo 9.30-11.00 Pellervo-Seuraan.

17.2.2015

Tapahtumat

Kansainvälinen osuustoimintapäivä

Heinääkuun ensimmäisenä lauantaina vietettävänä osuustoiminnan juhlapäivänä osuuskuntien kautta maailman toivotaan tuovan esille sitä, miten ne rakentavat parempaa ja kestävämpää maailmaa. Sosiaalisessa mediassa tapahtumien aihetunnisteena on #CoopsDay.

06.07.2024

Maaseutuparlamentin tietoisku: Kuituosuuskunnat maaseudun yrittäjyyden ja työnteon edistäjinä

Tietoisku osuuskunnasta maaseudun asukkaiden työkaluna hankkia alueelleen valokuituverkko. Vetäjänä Pellervon Kari Huhtala.

27.09.2024

Vastuullisuus

Metsä Groupin uudistava maankäyttö tähtää luonnon tilaa vahvistavaan kulttuurimuutokseen rakennetussa ympäristössä

Metsä Group on asettanut tavoitteekseen luonnon tilan vahvistamisen toiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. Nyt laaditut uudistavan maankäytön periaatteet ohjaavat suunnitelmien toteuttamista rakennetussa ympäristössä. Uudistavan maankäytön pilottivaihe käynnistyi viime vuonna Kemissä. Villi vyöhyke ry:n kanssa laaditut periaatteet ohjaavat biodiversiteettisuunnitelmien toteuttamista kaikilla Metsä Groupin 25 tehdaspaikkakunnalla lähivuosien aikana.

28.6.2024

Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta

Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä – mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä – mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.

13.5.2024

OP Ryhmä ja WWF aloittavat yhteistyön luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Kolmivuotinen laaja yhteistyö WWF:n kanssa on osa OP Ryhmän luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen tähtäävää vastuullisuustyötä. Suomen suurimpana finanssialan toimijana OP nåäkee tärkeäksi panostaa oman ja asiakkaidensa työn lisäksi yhteistyöhön kolmannen sektorin kanssa.

26.1.2024

Blogit

Kesä-Suomen infra nojaa yhteisomistajuuteen

Kesä on aktiivista aikaa eri puolilla Suomea, ja se tuo esiin monia maaseudun yhteisöllisyyden piirteitä. Monet palvelut, kuten juokseva vesi, laajakaista ja tiet, ovat eri lailla yhteisön omistamia ja ylläpitämiä kuin kaupungeissa.

18.6.2024

Yritysten rooli järjestöjen ja tapahtumien kumppanina kasvaa

Vapaaehtoissektorin ja yritysten välinen suhde on muutoksessa. Monet sote-sektorin, kulttuurialan ja urheilutoiminnan toimijat ovat perinteisesti olleet riippuvaisia julkisesta rahoituksesta. Valtion ja kuntien talouden säästöt vaikuttavat näiden toimijoiden toimintaan merkittävästi.

16.5.2024

Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta

Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä – mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä – mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.

13.5.2024

Videot

Omistajan tahto hallitustyöskentelyssä – Pellervon Aamu -tallenne (46 min)

Tallenne 5.6. pidetystä webinaarista. Miten jäsenomisteisen yrityksen hallinnossa toimiminen eroaa muista yrityksistä? Miten hallituksissa kuullaan omistajan ääntä, miten sen kuulemista voisi kehittää?

17.6.2024

Osuuskunnan säännöt -webinaaritallenne (57 min)

Mitä osuuskunnan säännöissä tulee ottaa huomioon? Miksi niiden laatimiseen kannattaa käyttää reilusti aikaa ja ajatusta? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastasi 23.5. pidetyssä webinaarissa Pellervon lakiasianjohtaja Anne Ekonoja. 

14.6.2024

Tallenne: Jäsensopimus osuuskunnassa – Perustaisinko osuuskunnan? -webinaari (kesto 1 h)

Tallenne 15.4. järjestetystä webinaarista. Mitä perustettavan osuuskunnan jäsensopimuksessa tulee ottaa huomioon? PI-johtamiskoulun toimitusjohtaja OTM Pauli Keränen kertoo mitä on hyvä käsitellä jäsensopimuksessa.

18.4.2024