Osuuspankit alkavat myymään Tuotto-osuuksia – tuottotavoite 3,25 prosenttia

OP-Pohjola ryhmä tiedotti, että ensimmäiset sen jäsenosuuspankeista alkavat myymään Tuotto-osuuksia maaliskuun lopulla. Tuotto-osuus on asiakasomistajan tapa sijoittaa omaan osuuspankkiinsa ja se korvaa osuuspankeissa aiemmin käytetyn lisäosuuden.

Tuotto-osuudet myy kukin osuuspankki itse ja niitä käsitellään verotuksessa samalla tavoin kuin aiempia lisäosuuksia. Ensimmäisinä osuuspankkeina Tuotto-osuuksien myynnin aloittavat Turun Seudun Osuuspankki 19.3. ja Keski-Uudenmaan Osuuspankki 20.3. Ennen myynnin aloittamista jokaisen osuuspankin on hyväksyttävä Tuotto-osuuksien myyntiä varten tarvittavat sääntömuutokset osuuskunnan sääntöihin.

– Tuotto-osuus on uusi sijoituskohde, joka on tarjolla vain osuuspankin asiakasomistajille. Siinä on piirteitä sekä osakkeesta että korkosijoituksesta. Sijoittajaksi pääsee pienelläkin summalla, sillä vähimmäissijoitus on 100 euroa. Tuotto-osuus on suunniteltu pitkäaikaiseksi sijoitukseksi, jolle pankki maksaa vuosittain korkoa, kertoo liiketoiminta-alueen johtaja Timo Liukkonen OP-Pohjola-ryhmästä.

Tuotto-osuus on oman pääoman ehtoinen sijoitus. Sille maksettava korko vahvistetaan vuosittain jälkikäteen kunkin osuuspankin osuuskunnan kokouksessa tai edustajistossa. Koronmaksun edellytyksenä on, että osuuspankilla on voitonjakokelpoisia varoja.

Liukkosen mukaan pankkien vakavaraisuutta säädellään entistä tiukemmin, mm. uuden luottolaitosdirektiivin ja EU:n vakavaraisuusasetuksen johdosta. Vakavaraisuuden vähimmäisvaatimukset jopa kaksinkertaistuvat, joten omiin pääomiin tarvitaan vahvistusta. OP-Pohjola-ryhmä nosti helmikuussa oman vakavaraisuustavoitteensa 18 prosenttiin. Tuotto-osuuksilla on tärkeä rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa yhdessä kannattavuuden parantamisen kanssa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.