Osuuspankit alkavat myymään Tuotto-osuuksia – tuottotavoite 3,25 prosenttia

OP-Pohjola ryhmä tiedotti, että ensimmäiset sen jäsenosuuspankeista alkavat myymään Tuotto-osuuksia maaliskuun lopulla. Tuotto-osuus on asiakasomistajan tapa sijoittaa omaan osuuspankkiinsa ja se korvaa osuuspankeissa aiemmin käytetyn lisäosuuden.

Tuotto-osuudet myy kukin osuuspankki itse ja niitä käsitellään verotuksessa samalla tavoin kuin aiempia lisäosuuksia. Ensimmäisinä osuuspankkeina Tuotto-osuuksien myynnin aloittavat Turun Seudun Osuuspankki 19.3. ja Keski-Uudenmaan Osuuspankki 20.3. Ennen myynnin aloittamista jokaisen osuuspankin on hyväksyttävä Tuotto-osuuksien myyntiä varten tarvittavat sääntömuutokset osuuskunnan sääntöihin.

– Tuotto-osuus on uusi sijoituskohde, joka on tarjolla vain osuuspankin asiakasomistajille. Siinä on piirteitä sekä osakkeesta että korkosijoituksesta. Sijoittajaksi pääsee pienelläkin summalla, sillä vähimmäissijoitus on 100 euroa. Tuotto-osuus on suunniteltu pitkäaikaiseksi sijoitukseksi, jolle pankki maksaa vuosittain korkoa, kertoo liiketoiminta-alueen johtaja Timo Liukkonen OP-Pohjola-ryhmästä.

Tuotto-osuus on oman pääoman ehtoinen sijoitus. Sille maksettava korko vahvistetaan vuosittain jälkikäteen kunkin osuuspankin osuuskunnan kokouksessa tai edustajistossa. Koronmaksun edellytyksenä on, että osuuspankilla on voitonjakokelpoisia varoja.

Liukkosen mukaan pankkien vakavaraisuutta säädellään entistä tiukemmin, mm. uuden luottolaitosdirektiivin ja EU:n vakavaraisuusasetuksen johdosta. Vakavaraisuuden vähimmäisvaatimukset jopa kaksinkertaistuvat, joten omiin pääomiin tarvitaan vahvistusta. OP-Pohjola-ryhmä nosti helmikuussa oman vakavaraisuustavoitteensa 18 prosenttiin. Tuotto-osuuksilla on tärkeä rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa yhdessä kannattavuuden parantamisen kanssa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.