MetsäGroup, SOK ja Valio luopuvat toiminnoistaan Venäjällä

Pellervon kolme suurta jäsenosuuskuntaa ovat tehneet kukin tahoillaan merkittävät päätökset ajaa Venäjän-toimintonsa alas Ukrainan kriisin seurauksena. Kaikilla näillä on isot talousvaikutukset myös osuuskuntiin itseensä.  

Metsä Group teki päätöksen alasajosta torstaina 3. maaliskuuta, SOK perjantaina ja Valio maanantaina 7. maaliskuuta. MetsäGroupilla tuotantolaitoksia oli Venäjällä yksi, Svirin saha, jonka toiminta keskeytettiin. Puunhankinta Venäjällä Svirin sahaa sekä Metsä Groupin Suomen ja Ruotsin tehtaiden tuontia varten on myös ajettu alas.

SOK puolestaan lopettaa mahdollisimman pian 16 Prisman ja kolmen Venäjällä sijaitsevan Sokos-hotellin toiminnan. Myös tämä koskee noin 1000 työntekijää. Tavaratoimitukset katkaistiin jo ja myynti loppuu siten vähitellen. Tilojen kohtaloa selvitetään parhaillaan.

Valiolla on ollut yksi sulatejuustotehdas Moskovan lähellä, sopimusvalmistuskumppaneita sekä myyntikonttorit Pietarissa ja Moskovassa. Valio on työllistänyt Venäjällä noin 400 henkilöä.

”Tuomitsemme jyrkästi Venäjän hyökkäyksen itsenäiseen Ukrainaan. Valiolla ei ole eettisiä toimintaedellytyksiä jatkaa Venäjällä ja lopetamme siksi toimintamme Venäjällä”, sanoo Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme yhtiön tiedotteessa.

Muista Pellervon jäsenistä Tradeka ilmoitti jo viime viikolla alavansa alas tytäryhtiönsä Restelin kaiken toiminnan entisellä Hartwall-Arenalla.

Lisäksi jäsenosuuskunnat ovat tehneet merkittäviä rahalahjoituksia kriisissä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajat osuustoimintaopissa 

"Osuustoiminnalla on sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen ulottuvuus. Sillä on myös hyvin merkittävä - ja vähän päässyt unohtumaan päässyt - rooli myös Suomen historiallisessa kehityksessä. Siksi tästä talousmallista pitäisi kertoa nuorille", totesi aineettoman pääoman professori Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta. 

Arinalta lahjoitukset Lapin ja Oulun yliopistoille

Arinan hallitus on päättänyt osuuskaupan lahjoituksista Lapin yliopiston ja Oulun yliopiston varainhankintaan. Arina lahjoittaa yliopistoille yhteensä 175 000 €, euron asiakasomistajaa kohden. Lahjoituksista Lapin yliopisto saa 50 000 € ja Oulun yliopisto 125 000 €, perustuen Arinan jäsenmäärän maantieteellisen jakaumaan. Yliopistot saavat lahjoituksille valtiolta jopa 2,5-kertaisen vastinrahan, joten lahjoituksilla on merkittävä aluevaikutus.