Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.
Vastuullisuus
Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan havusellusta valmistettu Kuura-tekstiilikuitu saavutti ”Green Shirt” -luokituksen voittoa tavoittelemattoman ympäristöjärjestö Canopyn auditoinnissa. Järjestön vuosittainen Hot Button Ranking -luokitus on vakiintunut työkalu, jota käytetään globaalissa tekstiili- ja muotiteollisuudessa arvioitaessa puupohjaisten tekstiilikuitujen vastuullisuutta.
Ruoantuotanto kärsii ilmastonmuutoksen voimistamista sään ääri-ilmiöistä, kuten tulvista ja lisääntyvistä kuivuusjaksoista. Ratkaisuja kestävään vedenkäyttöön etsitään nyt myös uudenlaisessa yritysten välisessä yhteistyössä.
S-ryhmä, pohjoismaisten osuustoiminnallisten yritysten hankintayhtiö Coop Trading sekä kolme muuta eurooppalaista kaupparyhmää osallistuvat kestävään vedenkäyttöön liittyvään pilotointihankkeeseen. Hanke toteutetaan vesikriittisellä Huelvan ja Doñanan alueella Etelä-Espanjassa.
Tämän vuoden Osuustoiminta-lehden Vuosikirjassa käytimme ensimmäistä kertaa Upright Projectin nettovaikuttavuusdataa yritysten vertailemiseen. Malli on nimittäin hyvin kiinnostava ja erityisesti sijoittajat, mutta myös monet suuret suomalaiset yritykset käyttävät sitä jo oman toimintansa positiivisten ja negatiivisten vaikutusten esille tuomiseen ja arviointiin.
Mistä Uprightin nettovaikuttavuudessa on kysymys?
Metsä Group ja Valmet kehittävät yhteistyössä kattavaa vastuullisuuden toimintamallia liittyen teknologia- ja kunnossapitoinvestointeihin. Toimintamalli sisältää vastuullisuuden eri teemat ottaen huomioon ympäristön, yhteiskuntavastuun ja hyvän hallintotavan (ESG). Mallia on tarkoitus käyttää Valmetin Metsä Groupille toimittamien prosessikokonaisuuksien sekä niihin liittyvien hankintaketjujen vastuullisuuden todentamiseen.
Osuuskunta Tradekan hallitus tarttui ICA:n haasteeseen ja pohti osuuskunnan erityispiirteitä ja sitä kuinka hyvin nykyiset arvot ja periaatteet erottavat osuuskunnat muista liiketoimintamalleista. Aihetta työstettiin strategiakokouksens yhteydessä.
Paikallinen toiminta, mutta globaali vaikuttaminen ovat Food and Forest Development Finland – FFD:n työn kulmakivet. FFD aloitti toimintansa globaalin etelän tuottajajärjestöjen ja osuuskuntien tukemiseksi 10 vuotta sitten – juhlaseminaari järjestetään 12.10. Helsingissä. Vuosikymmen on osoittanut, että pohjoisen ja etelän tuottajien kysymykset ja haasteet ovat usein hyvin samankaltaisia ja oppimisprosessi kulkee molempiin suuntiin. Osaamisella kohti kestävyyttä
Pellervon syyskuussa pienosuuskunnille järjestämän kehittämispäivän vastuullisuustyöpajassa keskusteltiin osuustoiminnan arvoista ja osuuskuntien vastuullisuustyöstä.
S-ryhmän oma media Yhteishyvä on sitoutunut edistämään terveellisempää ruokavaliota, ja arkiruokareseptit noudattavat suomalaisia ravitsemussuosituksia. Kestävän kehityksen toimikunta palkitsi Yhteishyvän yhtenä vuoden parhaimmista kestävän kehityksen sitoumuksista. Yhteishyvän reseptejä luetaan yli miljoona kertaa kuukaudessa.
Vuoden 2023 aikana LPOnet on ottanut käyttöön Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän, jonka avulla voi toteuttaa systemaattisesti ympäristövastuullisuutta ja seurata tavoitteiden toteutumista. Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. LPOnet ei kuitenkaan ole rajoittanut vastuullisuusohjelmaansa ainoastaan ympäristöohjelmaan, vaan on sisällyttänyt mukaan myös sosiaalisen sekä taloudellisen vastuullisuuden osa-alueet.
Metsä Group vahvistaa luonnon monimuotoisuutta omistamillaan maa-alueilla Kemissä. Yli 650 hehtaarin laajuinen alue käsittää Metsä Groupin tehdasalueen ja maita Kemin kaupunkiympäristössä. Metsä Groupilla on Kemissä rakenteilla oleva biotuotetehdas ja kartonkitehdas. Metsä Groupin tavoitteena on lisätä alueellista biodiversiteettiä kaikilla tehdaspaikkakunnilla, joita on yli 20 eri puolilla Eurooppaa.
Energia- ja maataloussektori sekä asuntoluotot muodostavat 90,6 prosenttia OP Ryhmän luottosalkun päästöistä. Olennaisuusanalyysiin pohjaten OP Ryhmä on asettanut sektorikohtaiset päästötavoitteet näille kolmelle toimialalle.
– Vastuullisuus on OP Ryhmän strategian ytimessä. Suomen suurimpana yritysrahoittajana ja finanssialan toimijana meillä on tärkeä tehtävä tukea asiakkaitamme kohti hiilineutraalia taloutta. Toimialakohtaisilla päästövähennystavoitteilla vauhditamme osaltamme vihreää siirtymää, sanoo OP Ryhmän ESG- ja vastuullisuusjohtaja Annina Tanhuanpää.
Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervolle on myönnetty Ekokompassi-ympäristöjärjestelmäserifikaatti. Ympäristölupauksemme mukaisesti haluamme tiedostaa paremmin ja sitä kautta vähentää ilmastovaikutuksiamme. Pyrimme vaikuttamaan myös siihen, että sidosryhmämme huomioivat paremmin ympäristönäkökulmat. Nämä tavoitteet saavuttaaksemme aiomme: Kaikissa yhteistyökuvioissa miettiä ympäristönäkökulmat, jotka tulee ottaa huomioon ja luoda käytänteet, miten tämä vaikuttaa päätöksiin esimerkiksi hankinnoissa. Vähentää lämpöenergian- ja sähkönkulutusta. Hankkia vain tarpeeseen ja kestävästi
Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on saavuttanut jälleen EcoVadiksen korkeimman platinatason tunnustuksen tekemästään vastuullisuustyöstä. Saamillaan pisteillä 85/100 Metsä Fibre kuuluu parhaimman yhden prosentin joukkoon EcoVadiksen arvioimien sellu- paperi- ja kartonkivalmistajien luokassa.
OP Ryhmä rekrytoi IT-alan kansainvälisiä huippuosaajia kehittämään tulevaisuuden finanssipalveluita. Lisäksi OP edistää Suomen kannalta kriittisten tulevaisuuden toimialojen osaamista ryhtymällä Sisu-koodikoulun perustajakumppaniksi.
Osuustoiminnallisilla vakuutus- ja asuntosektoreilla on maailmalla jo luotu erilaisia työkaluja ilmaston ja ympäristön vaikutusten arvioimiseksi ja vähentämiseksi. Osuuskunnat pyrkivät omalla toiminnallaan saavuttamaan vuonna 2015 asetetut YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Nämä 17 tavoitetta pyrkivät käsittelemään sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöön liittyviä haasteita ja aikaraja niiden saavuttamiseksi on vuosi 2030.
Kestävyysraportointidirektiivi, joka hyväksyttiin Euroopan parlamentissa viime vuoden lopulla, tulee saattaa kansallisesti voimaan viimeistään vuoden 2024 alusta. Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltu luonnos hallituksen esitykseksi oli juuri lausuntokierroksella. TEM:n mukaan hallituksen esitys tultaneen antamaan heti alkusyksystä. Tavoitteena on, että kestävyysraportointia koskevat säädökset tulevat Suomessa voimaan 1.1.2024 alkaen. Kansallisesti on tarkoitus säätää siitä, että myös osuuskunnat tulisivat
Atria rakentaa yhdessä Atria Sika -ketjun sopimustuottajiensa kanssa sikatilojen vastuullisuustyötä todentavan mallin ensimmäisenä Suomessa. Mallin rakentamiseen osallistuu yhteensä 35 sopimustuottajaa. Tavoitteena on rakentaa vastuullisuuden todentamiseen malli, joka helpottaa vastuullisuusasioiden mittaamista, kehittämistä sekä raportointia. Vuoden 2025 aikana pilottiryhmän kehittämä lopullinen todentamisen malli laajennetaan koskemaan koko sikaketjua. Vastaava malli luodaan myös muihin tuotantosuuntiin kunkin ketjun ominaispiirteet huomioiden.
Osku podkussa on KSL-opintokeskuksen vuonna 2021 aloittama podcastsarja, jossa keskustellaan osuustoiminnasta. Keskustelut juontaa KSL-opintokeskuksen koulutustuottaja Jukka Peltokoski. Vieraina jaksoissa on vaihtuvia asiantuntijoita ja osuuskunta-aktiiveja. Toisella tuotantokaudella keskustellaan pienosuuskunnista reilun ja kestävän talouden rakentajina.
Luontokadon pysäyttäminen edellyttää yrityksiltä luontohaittojen eli luontojalanjäljen minimoimista, mutta työkalut luontojalanjäljen mittaamiseksi ovat puuttuneet. Nyt Jyväskylän yliopiston, S-ryhmän ja Sitran hankkeessa on kehitetty mallia, joka viitoittaa tietä yrityskentälle ja on kansainvälisestikin uraauurtava.